Voorstrijk na stucen aanbrengen: is dat nodig?

Stukadoor Almere » Doe het zelf » Voorstrijk na stucen aanbrengen: is dat nodig?

Is het handig om voorstrijk na het stucen aan te brengen? Om direct met de deur in huis te vallen, ja vaak is voorstrijk na stucen aanbrengen is belangrijk. Wil jij het beste resultaat halen als je je muur gaat verven? Dan is voorstrijk zeker een aanrader. Het bespaart geld en zorgt voor een goede aanhechting van de muurverf. In dit blog leer je waarom voorstrijk aanbrengen belangrijk is en wat de voordelen zijn als je je gestucte muur wilt gaan schilderen. Volg deze stappen voor het mooiste eindresultaat.

Wij helpen je met een stappenplan om eenvoudig je binnenmuur te verven.

Voorstrijk aanbrengen na het stucen

Waarom je muur voorstrijken?

Heb jij stucwerk gebruikt, dan is het voorstrijken van je wanden aan te raden. Voorstrijk zorgt ervoor dat je een filmlaag over de muur aanbrengt. waardoor het aanmaakwater langer in de gipsmortel blijft en is de hechting beter.

Als je je muur wilt gaan verven dan zorg je er met voorstrijk voor dat de er minder verf in de muur trekt. Hierdoor bespaar je vaak enorm op de kosten van de verf. Wanneer je bijvoorbeeld geen voorstrijk aanbrengt, dan trekt er meer verf in de muur. Daardoor kan het zijn dat je verf niet in één keer dekt., hierdoor kan het zijn dat er kleurverschillen ontstaan op verschillende muren. Het is zonde van je tijd en van het geld om veel muurverf te gebruiken. Zorg dus voordat je gaat verven, dat je voorstrijk gaat aanbrengen.

Voorstrijk aanbrengen met een bredere vachtroller

Test de muur op zuigende ondergronden

Er zit veel verschil in de zuigende werking van verschillende ondergronden. Zo heeft een muur van beton een andere zuigkracht dan bijvoorbeeld gipsplaten. Test daarom altijd eerst de muur op de zuigende werking. De ene muur heeft een hogere zuigende werking dan de andere.

Pak een vochtige spons, maak hem een beetje nat, maar doorweek hem niet. Haal deze over je gestucte muur wanneer deze goed is gedroogd. Trekt het water snel in de muur? Dan heb je een sterke zuigende werking. Op het moment dat dit het geval is, dan geeft voorstrijk aanbrengen een groot voordeel.

wand vochtig maken met een spons om het stucwerk te testen.

Blijft het water aan de muur zitten, dan heeft de muur geen sterke zuigende werking. Test de muur wel steekproefsgewijs op verschillende plekken. Het kan zijn dat er een onregelmatige zuiging aanwezig is. Als je last hebt van een onregelmatige zuiging, dan maak je dit met voorstrijk gelijkmatig.

Door een gelijkmatig zuigende werking voorkom je kleurverschillen en oneffenheden. Zo krijg jij op iedere muur de juiste kleur.

Welke voorstrijk moet ik gebruiken?

Het is belangrijk dat je de juiste voorstrijk gebruikt. Welke voorstrijk je gebruikt heeft invloed op het eindresultaat. Hierdoor droogt de verf gelijkmatig en krijg je het mooiste eindresultaat. Iedere muur heeft zijn eigen eigenschappen en dus ook zijn eigen type voorstrijk nodig. Daarom is hier een handigoverzicht:

Stuc primer gebruik je bij metselwerk en sterkzuigende of onregelmatig zuigende ondergronden. Stucprimer heeft vaak een droogtijd van ongeveer 6 uur als het eenmaal op de muur zit.

Isokontakt is vooral een geschikte muurvuller voor een vervuilde ondergrond. Dit product wordt vaak gebruikt bij zwak- en niet zuigende ondergronden voor een betere hechting. Deze voorstrijk heeft een gemidelde droogtijd van 6 uur.

Spraykontakt wordt gebruikt bij bestaand stucwerk en beton. Dit zijn vaak zwakke en niet zuigende ondergronden. De droogtijd is hier korter, slechts 2 uur.

Betonkontaktwordt vaak bij beton en tegelwerk gebruikt. Dit zijn zwakke en niet zuigende ondergronden. De droogtijd is 12 uur.

Kwaliteitsverschillen voorstrijk

Er zijn diverse merken, zoals je kunt voorstellen heeft iedere voorstrijk andere eigenschappen. Dit komt door de hoeveelheid en het type grondstof waar de voorstrijk uit bestaat. Een groot voordeel is het EC1Plus keurmerk. Dit houdt in dat het product voldoet aan de hoogste emissie eisen. Het bevat dan de laagst haalbare vluchtige organische stoffen. Dit is beter voor de gezondheid van de verwerker.

Kun je voorstrijk aanbrengen met een kwast of roller?

Voorstrijk kun je op verschillende manieren aanbrengen. Iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeur. Je kunt kiezen tussen een kwast (of blokkwast), een roller, maar ook uit een plantenspuit.

Kortom: een roller, een kwast of een plantenspuit. Het maakt niet uit. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Voorkom dat het voorstrijkmiddel gaat druipen. Kies bijvoorbeeld voor een bredere vachtroller, deze neemt veel voorstrijkmiddel op, zo kun je gemakkelijk een egaal dunne laag voorstrijk aanbrengen. Werk jij liever met een kwast dan met een roller? Dan is dat ook geen probleem. Houdt er wel rekening mee dat voorstrijk dunner is dan verf, houdt hier rekening mee met het strijken.

Voorstrijk aanbrengen: stappenplan

Stap 1: De vloer afplakken

De voorbehandeling is heel eenvoudig. We werken van boven naar beneden. We beginnen van beneden naar boven. We beginnen dus bij de vloer en eindigen bij het plafond. Daarom is de eerste stap de vloer afplakken.

Vloer afplakken voordat je voorstrijk hebt aangebracht.

Stap 2: Schakel de stroom uit

Om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat als er bijvoorbeeld voorstrijk in je stopcontacten komt, is het handig om de stroom af te sluiten. Verwijder daarna de afdek plaatjes van de schakelaars

Stopcontacten verwijderen en afplakken

Stap 3: Ontvet de muur of planfond

Ontvetten doe je met een doek in een mengsel van water met ontvetter. Verwijder loszittend stucwerk.

Stap 4: Vlekken behandelen met vlekkenspray

Zitten er op de muur of plafond hardnekkige vlekken? Deze kun je behandelen met voorstrijk vlekkenspray. zo kun je het stucwerk straks makkelijk overschilderen.

Vlekkenspray voorstijk voor het stucwerk

Stap 5: Scheuren en gaten dichten

Dicht alle scheuren en gaatjes in de muren met muurvuller. Vul de wand alleen wanneer de gaten niet groter zijn dan 1cm. Grotere scheuren eerst opnieuw gaat stucen.

Stap 6: Schuur de muren

wikkel een stuk schuurpapier om een schuurblok en haal oneffen plekken weg.

Stap 7: Voorstrijk aanbrengen

Afhankelijk van de zuigkracht van de muur de juiste voorstrijk aanbrengen. met een grotere blokkwast, roller of een plantenspuit. Als je een roller gebruikt, maak hem dan eerst nat en pluk de losse haren uit de roller om te voorkomen dat deze aan de muur blijven plakken.

Voorstrijk met een roller aanbrengen voor een betere verspreiding.

Stap 8: Muur of plafond schilderen

Zet eerst netjes de randen af met een kwast. Als je dit hebt gedaan kun je de rest van de gestucte muur schilderen. Wees niet te zuinig met de verf. Ga systematisch te werk door vierkanten van ± 1 m2 te schilderen en zorg voor een ruime overlap tijdens het schilderen.

Tip: probeer alles in één keer te schilderen. Dan hoef je tussendoor je kwasten niet af te spoelen.

Muren schilderen na het stucen

Voorstrijk stucwerk: de afwerking

Na het schilderen is het tijd voor het afwerken. Gooi verf en voorstrijkmiddel niet zomaar in de container. Gooi dit in het klein chemisch afval bij een KCA-depot bij jou in de gemeente. Vaak kun je dit ook. bij de lokale bouwmarkt kwijt.

Liever uitbesteden?

Is deze klus niet echt aan jou besteed? Dan kun je natuurlijk ook bellen met een stukadoor om het voor jou te laten uitvoeren via het onderstaande telefoonnummer.

Stel je vraag of maak een afspraak