Zelf stucen in 9 eenvoudige stappen

Stukadoor Almere » Doe het zelf » Zelf stucen in 9 eenvoudige stappen

Ben jij een hanidge doe het zelver? Vind je het leuk om nieuwe dingen te proberen of wil je gewoon wat geld besparen? Wat je reden ook is zelf stucen is goed mogelijk, maar zeker niet makkelijk om het goed te doen. Toch kan iedereen het leren.

De juiste materialen en een goede voorbereiding is vaak al het halve werk. Door zelf te gaan stucen kun je de waarde en het aanzicht van je woning flink verbeteren. Maar hoe werkt dat precies? Wij leggen in stap voor stap uit hoe je moet stucen in 9 eenvoudige stappen.

Voordelen zelf stukadoren

Zelf stucen is niet perse een eenvoudige klus, toch kan het veel voldoening geven als je zelf je wanden hebt gestuct. Daarnaast bespaar je het uurloon van een specialist. Maar houdt goed in je achterhoofd dat een stukadoor met jarenlange ervaring vaak een strakkere afwerking krijgt dan iemand die het voor het eerst of slechts eenmalig doet.

Wat als het stucen u niet lukt?

Als een stukadoor je fouten moet herstellen, dan ben je vaak meer geld kwijt dan wanneer een stukadoor het vanaf het begin af aan zelf doet. Zorg daarom voor een goede afweging. Want kosten besparend te werk gaan, lukt alleen wanneer je de wanden of het plafond in één keer goed stuct. Heb je toch een stukadoor nodig? Dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met ons.

Wat als het stucwerk er niet mooi uitziet?

Hoe moet je zelf stucen

Wij hebben voor jou een stappenplan om zelf te stucen gemaakt, zodat jij je muren niet hoeft te laten stucen, maar dit zelf kunt doen. We helpen je met het kiezen van het juiste stucwerk, het aanmaken van gips, het bepalen van de zuigende werking van de wanden en het aanbrengen van een juiste stuclaag.

Stap 1: Inspecteer de ondergrond om te stucen

Wil je toch zelf je muur stucen? Voordat je begint met stucen, moet je bepalen of je muur of plafond een zuigende ondergrond heeft of niet. Zo weet je of je muur geschikt is om direct te gaan stucen of niet. Heb je een sterk zuigende ondergrond, dan heb je voorstrijk nodig. Dit zorgt voor een betere hechting. Doe je dit niet, dan is de kans op afbrokkelend stucwerk groter.

Herken je ondergrond voordat je gaat stukadoren om het juiste stucmiddel te bepalen

Stap 2: de vloer afplakken

Zorg ervoor dat je de vloer afplakt voordat je begint. Stuc lijkt sterk op cement en gaat uitharden. Dit wil je niet op je vloer hebben. Voor het afplakken gebruik je vaak stucloop en geen plastic. Plastic kan makkelijk gaan scheuren waardoor het alsnog op je mooie laminaat kan komen.

Probeer de stucloop zo dicht mogelijk op de wand te leggen om geen stuwerk op je pas aangebrachte laminaat te krijgen.

Bescherm je laminaatvloer tegen aangebracht gipsmortel

Stap 3: De muur voorstrijken

Om een te zorgen voor een goede hechting moet je de muur eerst voorstrijken. Voordat je gaat voorstrijken zorg je ervoor dat je muur stof- en vet vrij is. Je kunt de wand stofvrij maken met een borstel. Vetvrij maken kan met een verfreiniger. Gebruik wel de juiste verfreiniger bij de juiste ondergrond.

Vervolgens ga je een primer aanbrengen. Kijk goed welke primer je nodig hebt aan de hand van de wanden die jij in je woning hebt. Door verschillende ondergronden kan het zijn dat de ene muur meer zuigt dan de andere muur. Een zuigende ondergrond heeft voorstrijk nodig. Een niet zuigende ondergrond heeft grondeermiddel nodig. Breng de voorstrijk bij grote oppervlakken aan met een roller of een blokkwast. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Tip: Bestaat je muur uit gipsplaten? Breng in dat geval eerst zelfklevende bewapingsband aan voordat je de muur gaat stukadoren.

Stap 4: Stuclijsten aanbrengen

Vervolgens ga je op alle buiten hoeken een stuclijst, ook bekend als hoekprofiel of stucbeschermer. Bij het plaatsen van een stuclijst is het vooral belangrijk om hem waterpas en loodrecht tegen de wand te plaatsen. Kijk daarom goed of dit het geval is voordat je de lijst in de hoek plaatst.

Breng hoekbeschermers aan voor extra stevigheid in de hoeken van je muur

Stap 5: Gipsmortel aanmaken

Voordat je gaat beginnen met stucen bepaal dan eerst welke afwerking je aan je wand wilt. Wil je gaan behangen, schilderen of is de stuclaag de afwerking. Wil je een bepaalde structuur, ga je werken met pleisterwerk of bijvoorbeeld een stucmiddel voor een buitenmuur. Als je de gewenste afwerking hebt bepaald dan kun je de juiste materialen aanschaffen. Bepaal ook het aantal vierkante meters, zodat je in één keer genoeg gips hebt.

Laat de voorstrijk goed drogen aan de hand van de instructies op de verpakking van het stucmiddel. Begin dan met het aanmaken van je stucmiddel. Gebruik hiervoor een emmer of een speciekuip. Houdt de verhoudingen op de verpakking aan voor het mixen van het stucwerk. Gooi de mortel in de kuip, voeg na verhouding water toe en gebruik een mortel mixer om te mixen.

Maak het gipsmortel aan om te beginnen met stucen

Stap 6: Muur stucen

Is het gips goed? Is er genoeg gipsmortel aanwezig? Dan breng je de gips aan met een pleisterspaan. Probeer je pleisterwerk zo egaal mogelijk op de muur te verdelen. Als je rechtshandig bent is het handig om links bovenaan te beginnen en naar rechts te werken. Zorg ervoor dat je snel te werk gaat. De sierpleister wordt na zo’n 20 minuten te hard om goed te kunnen bewerken als je het hebt aangebracht. Pas later strijken wij het stucwerk glad.

Het kan lastig zijn om een egale laag stucwerk aan te brengen. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende gips op voorraad hebt. Je kunt de wand natuurlijk altijd gelijk schuren. Maar je wilt je wand ook weer niet te dik maken.

Probeer daarom een zo dun mogelijke laag stucwerk aan te brengen, maar zorg er wel voor dat er genoeg ruimte is om het gips te gaan schuren.

Begin met het zelf stucen van je muren

Stap 7: De muur glad reien

Nu is het tijd om je wand te gaan afwerken. De eerste stap hierin is de muur reien voor een glad resultaat. Dit noemen we ook wel sausklaar stucen. Hiermee haal je kleine oneffenheden weg, dus rei de muur goed.

Voor het reien zorg je voor een gladde ondergrond en strakke wanden of plafonds. Hiermee spreid je de stuclaag egaal uit. Kies voor je juiste maat reilat, vooral bij een groot oppervlak kan dit handig zijn. Je kunt ook gebruik maken van een lange waterpas om je stucwerk strak te maken.

Een reilat zet je schuin tegen de muur om overtollig stuc weg te halen en gaten te dichten met het overtollige stuc. Het is een kunst om de oneffenheden zo goed mogelijk glad te maken.

Stap 8: Tijd om de gestucte muur te messen

Dit doe je opnieuw met een rei lat of waterpas. Zorg ervoor dat je muren goed droog zijn voordat je begint met afreien. De droogtijd van stuc verschilt per soort stucwerk. Zorg ervoor dat de stuc dusdanig droog is dat je geen vingerafdrukken meer kunt zien.

Om het gips glad te maken en oneffenheden weg te werken houdt je de rei recht. Mochten er nog gaten of scheuren in de stuclaag van de muren zitten dan deze later vullen met de overgebleven gipsmortel.

Stap 9: Glad maken door te sponzen (sausklaar stucen)

Om je muur strak te maken en er voor te zorgen dat je kunt gaan behangen of verven is het belangrijk om de muur glad te schuren met een spons. Afwerken is een simpele maar belangrijke klus. Gebruik hierbij niet teveel vocht in de spons.

Maak bij het sponzen draaiende bewegingen en geen zigzaggende beweging zoals sommige mensen doen. Druk niet te hard op de spons want dan komt er te veel stucwerk van de muur los.

Zo heb jij in 9 stappen een zelf gestucte muur. Houdt goed rekening met de droogtijd voordat je behang op de stuclaag aanbrengt.

Maak je muur egaal met een schuurspons

Prijzen van stucwerk

Prijzen kunnen erg uiteenlopen. Dit komt doordat iedere muur een andere bewerking nodig heeft. Zo heeft de ene muur wel primer nodig en de andere niet. Ook het afwerken kan per gipsmortel verschillen.

Gips en andere materialen: wat heb je allemaal nodig om te stucen?

Stucwerk heb je in vele soorten en maten. Dit wordt ook wel gips of gipsmortel genoemd. Kies je voor een vochtbestendig stucwerk, denk dan aan tadelakt of beton ciré. Vooral handig in ruimtes als de keuken of badkamer.

Wil je je buiten muur stucen, kies dan bijvoorbeeld voor spachtelputz. Deze gipsmortel kun je direct in kleur aanbrengen. Zo heb je geen verf nodig en scheelt het een hoop tijd. Een veel gekozen gipsmortel is sierpleister. Deze kan aangebracht worden op bijvoorbeeld wanden of plafonds.

Daarnaast is hier een lijst met handige spullen die je nodig hebt voor het stukadoren van je muren:

Materialen

  • Cementgebonden stucmortel
  • Voorstrijk
  • Stucloper
  • Ducttape
  • Sierlijsten

Gereedschappen

  • Nadenroller
  • Plantenspuit
  • Speciekuip
  • Mortelmixer
  • Pleisterspaan
  • Raapbord
  • Rijlat
  • Schuurspons
  • Spackmes
  • Troffel

Liever je muur laten stucen door een stucadoor?

Lijkt het je toch te moeilijk om een muren of een plafond te stucen?

Het behang of of sausklaarmaken van een muur kun je vaak beter overlaten aan een stucadoor. Na het drogen kun je vaak prima zelf schilderen , spuiten of behang aanbrengen. Houdt rekening met een droogtijd van 1mm per dag voordat he gaat afwerken.

Wij repareren ook scheuren in de stuclaag.

Wil je je muur laten stucen? Maak dan een afspraak of vraag een gratis offerte aan.

Stel je vraag of maak een afspraak